Tips voor het kraamcadeau

kraamcadeau

Het kopen van een mooi kraamcadeau is zo makkelijk nog niet. Vooral niet als je zelf geen kinderen hebt. Ik geef je mijn tips en onderaan een lijstje met mijn favorieten.

 1. Babykamer

Vraag van te voren eens aan de aanstaande ouders of ze een leuk thema of een kleur hebben uitgekozen voor de babykamer, zodat je daar rekening mee kunt houden. Je hoeft niet precies die kleur te kopen, maar in ieder geval wel een kleur die er leuk bij past. Mijn favoriet is de Jungle Book kamer, maar je hebt er natuurlijk 0,0 invloed op, dus alles wat de blije ouders hebben uitgekozen is per definitie mooi en schattig!

 1. Per post

Cadeautjes per post is een feestje, vooral als je de hele dag thuis zit. Als je niet zo close bent dat je binnen een paar weken op visite zal gaan, of misschien zelfs helemaal niet, is een paar sokjes over de post een leuk gebaar. Of een baddoek, een rompertje, of iets waar de naam van de baby op is geborduurd. Persoonlijk vind ik het geen doodzonde als je de kans om op kraamvisite te gaan laat lopen, maar er zijn vrouwen die 10 jaar later nog kunnen opsommen welke personen niet zijn geweest. Een cadeautje over de post, maakt het dan wellicht iets minder erg.

 1. Fruit en bloemen

De dag dat we uit het ziekenhuis kwamen, had ik al meteen twee bossen bloemen staan. Eén van de vriendin die ons had gereden en één van een oplettende en lieve buurvrouw. Bloemen kun je natuurlijk ook makkelijk laten bezorgen! Naast bloemen is een fruitmand ook heel fijn. De meeste kraamverzorgsters maken elke dag een fruitsalade voor de moeder. Ook leuk (vind ik) is zelfgemaakt eten, zoals een lading lasagne in bakjes voor in de vriezer.

 1. Een tegoedbon

Altijd goed: een bon voor gratis oppassen. Noteer wel in je eigen agenda dat je na een paar maanden een reminder stuurt, voor het geval de ouders de bon vergeten zijn. Niet alle ouders zijn er zo snel al aan toe om de baby aan anderen toe te vertrouwen. Je kunt voor de zekerheid een meerkeuze bon geven, voor a) oppassen b) een dag de broertjes en zusjes mee op pad nemen c) klusjes in huis en tuin of d) een geheel verzorgde vriendinnen-avond thuis (inclusief eten en een goede film).

 1. Het geboortekaartje

Er zijn veel websites te vinden, waarop creatievellingen leuke dingen doen aan de hand van het geboortekaartje. Het kaartje wordt dan mooi ingelijst, op een kaars bedrukt, of nageschilderd op een kinderstoeltje of servies. Heel persoonlijk en vaak erg schattig!

 1. Een kraammand

Heel erg leuk om te maken en om te krijgen: een kraammand! Officieel duurt de kraamtijd 10 dagen. Daarom zitten er in de kraammand normaal gesproken 10 cadeautjes, voor elke dag één. Bij mij zaten er aan de cadeautjes handgeschreven kaartjes met lieve teksten en een nummer.  Cadeautje 3 was een schattig pakje zakdoekjes en een doos bonbons, omdat op de derde dag vaak de kraamtranen komen. Verder kun je denken aan een kinder CD, kinderboekje (Nijntje), rompertje, sokjes, tijdschrift (Fabulous Mama, Kek mama, Ouders van nu), DVD voor de ouders (luchtige film die je niet in één keer hoeft uit te kijken), badspeeltje, knuffel, tutteldoekje, crème voor mama of baby, fotolijstje (bijvoorbeeld voor het geboortekaartje), kinderbestek of – servies, badolie of thee.

Ook leuk: een extra kraammand speciaal voor de grote broer of zus! Hoe leuk om samen met mama of papa elke dag een pakje te kunnen openmaken. HEMA heeft veel mini-kadootjes voor schappelijke prijzen. Je kunt de mand (of een vrolijk gekleurd doosje) vullen met bellenblaas, plakplaatjes, klei, krijt, (uitwasbare) stiften, stempels, knuffeltje, boekje, kinder-CD, snoep, stuiterbal of een tijdschrift (Bobo, Donald Duck).

 1. Klassiekers

Ik hou van cadeaus in de klassieke thema’s als Beertje Paddington, Peter Rabbit van Beatrix Potter, Winnie the Pooh, Nijntje en Le Petit Prince. Klassiekers zijn natuurlijk ook het tandendoosje, de spaarpot of zilveren bestek met de naam erin gegraveerd. Daarnaast is er de nieuwe klassieker: Sophie de Giraf. De rubberen giraf en de bijtring van rubber zijn absoluut onmisbaar, maar inmiddels ook zo bekend dat je die eigenlijk alleen kunt geven als je één van de eerste gasten bent, anders is de kans groot dat ze ‘m al hebben gekregen. Gelukkig is er van Sophie de Giraf inmiddels veel meer te krijgen dan de giraf en de bijtring. Er is ook allerlei speelgoed, servies en textiel.

 1. Op de groei

Wees niet bang om iets te kopen wat niet direct gebruikt kan worden. Het is voor de ouders juist heel fijn om vast dingen klaar te hebben liggen voor over een paar maanden, zoals badspeeltjes, boekjes, harde speeltjes, speelgoed met geluid, een blokkendoos, loopwagen of een badpak of zwembroekje.

Als je zelf kinderen hebt is het leuk om jouw favoriete product te geven, ook al is dat iets dat pas na een maand of 6 van pas komt, of als het iets heel praktisch is (handige drinkbekers of de beste slabbetjes). Als je voor het eerst een kind hebt, ben je nog niet voorbereid op alle volgende fases en dan is het fijn als anderen al vooruit hebben gedacht.

 1. Voor mamma

Ook lief is een cadeau speciaal voor de moeder of vader. Voor moeder wordt dan gedacht aan iets ontspannend als een luxe crème of badolie. Voor vaders worden vaak zelfgemaakte etiketten op bierflesjes geplakt. Er zijn natuurlijk ook allerlei grappige bedrukte artikelen voor de ‘beste moeder’ en de ‘vader van het jaar’ etc.

 1. Mini-me

Koop iets wat de ouders zelf ook dragen of gebruiken, maar dan in babyformaat. Het geeft niet als het pas na een jaar gedragen of gebruikt kan worden, want tot die tijd krijgt het vast een mooi plekje in de babykamer. Voetbalclubs hebben veel goodies in baby- en kindermaten. Maar je kunt ook denken aan mini-gympen of Uggs, een hockeystickje of een speelgoedboormachine.

 1. Mooi verpakt

De knuffels van Kaloo zitten altijd mooi verpakt in sjieke ronde dozen met koord.

12. Mijn favorieten

Mijn favorieten heb ik vermeld in de diverse blogs over kraamcadeaus, maar hier noem ik er nog een paar:

Richie Happy Horse knuffel kraamcadeau