Verkoudheid

verkoudheid baby

Bij verkoudheid van de baby, kun je deze flacons van Bexedyl gebruiken. De flacons bevatten een zoutoplossing die het slijm dunner maakt, zodat het makkelijker loslaat. Daarnaast verzorgt het droog neusslijmvlies. Een pakje kost € 4,30 en bevat 20 flacons.

Er zijn 2 dingen waar je op moet letten:

  • een flacon is na opening 24 uur houdbaar
  • het is voor baby’s en kinderen fijner als je de flacon even onder de warme kraan houdt, om de vloeistof op kamertempertuur te brengen.

Toen Liselotte maar een paar maanden oud was, vond ik het doodeng om dit te gebruiken. Ik deed de druppels op mijn vinger en probeerde het zo druppeltje voor druppeltje in haar neus te wrijven. Dat is misschien ietwat overdreven. Je mag bij baby’s en jonge kinderen 1 tot 3 maal zachtjes in de flacon knijpen, 1 tot 3 maal per dag. Alleen bij volwassenen mag je krachtig in de flacon knijpen en dat herhalen tot de flacon leeg is.

Wat is een verkoudheid?

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm produceren. De neus van uw kind kan verstopt raken. Het snot kan uit de neus van de baby lopen of naar achter in de keel lekken. Bij baby’s kan verkoudheid gepaard gaan met koorts. Ook kan een kind gelige pus in de ogen krijgen en ’s ochtends wakker worden met dichtgeplakte ogen. Dat is met een nat watje zo weer opgelost. Denk er dan aan om lauw water te gebruiken, dat is minder vervelend voor de baby.

Een verkoudheid ontstaat door een virus. Baby’s hebben nog geen weerstand opgebouwd tegen al die virussen en kunnen daardoor wel 10 keer per jaar verkouden zijn, enkele weken lang (dus bijna het hele jaar!).

Wat kun je doen als je baby of kind verkouden is?

  • voorkom (verdere) besmetting. Leer je kind te hoesten met de hand voor de mond en let er op dat de handen vaak worden gewassen.
  • stoom in de badkamer. Echt stomen boven kokend water is bij kinderen gevaarlijk. Ze kunnen zich verbranden of er benauwd van worden. Je kunt wel de baby even in de badkamer zetten terwijl de warme douch loopt. De stoom vermindert de verkoudheid niet, het kan wel de klachten wat verminderen.
  • medicijnen zijn niet nodig, het moet vanzelf over.

Wanneer ga je naar de huisarts?

  • bij benauwdheid of piepende ademhaling
  • bij sufheid
  • als de baby de helft minder drinkt dan normaal gesproken
  • als de koorts langer dan 3 dagen duurt (koorts is een temperatuur van 38° of hoger), of als de koorts weg was maar na enkele dagen weer terugkomt.
  • als de baby jonger is dan 3 maanden en koorts krijgt