Hier is ze dan!

een broertje of zusje

Als een jong kind een broertje of zusje krijgt, is dat een heftige verandering. Er zijn gelukkig genoeg kinderboeken waarmee je jouw kind kunt voorbereiden op de komst van een tweede kindje. In het boek ‘Hier is ze dan’ is kleine beer eerst heel blij met de komst van zijn zusje. Maar later merkt hij dat zijn vader en moeder nu wel erg veel aandacht aan haar besteden, en niet meer aan hem. Uiteraard loopt het goed af en is kleine beer toch heel blij met zijn zusje. Het boek is te koop voor € 13.95.

Wat kun je doen om de komst van een broertje of zusje makkelijker te maken voor jouw kind?

  • Let op de signalen

Het ene kind vraagt open en eerlijk wanneer de baby weer weggaat, maar je kind kan ook zijn gevoelens verborgen houden en gemeen zijn tegen de baby als je niet kijkt. De oudste kan opeens vage lichamelijke klachten krijgen, of een fase terugschieten in zijn ontwikkeling en opeens weer in bed plassen of minder goed gaan praten. Het is het beste om de oudste dan gewoon meer aandacht te geven en te laten zien dat hij zichzelf mag zijn. Het gaat vanzelf wel weer over. Het kan ook zo zijn dat de oudste de baby prima vindt, zolang ze in de box ligt, maar van gedachten verandert als de baby gaat kruipen en zijn speelgoed beetpakt.

  • Vertel het pas als jouw buik zichtbaar wordt

Een periode van 8 maanden is voor een kind erg lang. En als jouw buik zichtbaar begint te worden, wordt de komst van de baby ook echt concreet. Hoewel het ook dan voor jouw kind waarschijnlijk moeilijk voor te stellen is dat daar een baby in zit en wat dat dan allemaal gaat betekenen later. Het is het beste om het ook tot die tijd voor anderen stil te houden, zodat er niet een ‘geheim’ is, want dat hebben kinderen snel genoeg door.

  • Dwing je kind niet om er over te praten of om blij te zijn

Juist omdat het voor jouw kind lastig is om zich er een voorstelling van te maken, kan hij er misschien nog niet goed over praten. Je kunt boekjes kopen over de komst van een broertje of zusje en die ergens neerleggen waar jouw kind het zelf kan pakken. Als hij wil dat je het boekje voorleest, is er wellicht wel behoefte om nog eens te horen hoe dat zit met de baby in jouw buik. Je kunt zo het initiatief aan jouw kind overlaten.

  • Praat zelf niet te veel over de baby

Als er voor de geboorte al veel nadruk op de komst van de baby wordt gelegd en er veel aandacht wordt besteed aan de babykamer etc., kan jouw kind zich dan al een beetje vergeten voelen. Als je veel spullen voor de baby koopt, kun je misschien ook iets voor je kind kopen.

  • Pak geen spullen van je kind af om ze aan de baby te kunnen geven

Het is beter om vast een paar maanden van te voren het babybedje van jouw kind te vervangen door een echt bed en te zeggen dat hij nu echt te groot is voor het bedje. Je zet het bedje dan een paar maanden weg, tot vlak voor de geboorte.

  • Voer veranderingen in voordat de baby er is

In de kraamtijd zal de vader bijvoorbeeld vaker degene zijn die de oudste naar bed brengt. Het is verstandig om daar dan al ruim voor de geboorte van de baby mee te beginnen.

  • Beperk het kraambezoek

Dit is een heftige tijd, waarin jullie een nieuw ritme moeten vinden dat voor iedereen past. De baby en jouw kind zijn belangrijker dan de visite. Als er visitie is, let dan op dat jouw kind ook genoeg aandacht krijgt en vraag ook gewoon aan de visite om aandacht aan de oudste te besteden en eventueel ook een cadeautje voor hem mee te nemen. Je kunt ook zorgen dat je zelf wat cadeautjes achter de hand hebt om aan de oudste te geven. In mijn blog over kraamcadeaus schrijf ik over de kraammand. Het is erg leuk als de visite ook een kraammand voor de oudste meeneemt!

  • Betrek de oudste bij de baby

Dat kun je doen door hem te laten helpen, bijvoorbeeld door dingen te pakken voor de baby, of door dingen uit te leggen over de baby. Je kunt ook met de oudste samen zijn babyfoto’s weer eens bekijken. Dan kun je uitleggen dat hij zelf ook zo klein is geweest en dat deze baby later net zo groot wordt als hij nu is.

  • Laat de oudste geen nadeel ondervinden van de baby

Het is niet leuk als de oudste de hele dag door hoort: ‘Even wachten, ik ben nu met de baby bezig’ of ‘Dat kan nu niet, want de baby slaapt’. Uiteraard kun je er niets aan veranderen dat de baby slaapt, maar je kunt het wel anders formuleren.

  • Als het niet goed gaat…

Als de oudste duidelijk laat merken dat hij de baby maar niets vindt, accepteer dat dan. Het gaat vanzelf over. Accepteren is niet hetzelfde als negeren. Negeren kan ertoe leiden dat de oudste zich nog meer afgewezen voelt. Als de oudste de baby pijn doet, maak dan duidelijk dat dat niet acceptabel is, zonder boos te worden. Geef de oudste extra aandacht. Het is voor hem een verwarrende tijd en hij weet nog niet dat het allemaal wel weer over waait.