Misverstand   # 1 dec11

Tags

Related Posts

Share This

Misverstand # 1

‘Als vader niet kan, gaat de omgang niet door.’

omgang

 

Soms lijken vaders (sorry, ik bedoel de ouder waar het kind niet de hoofdverblijfplaats heeft, maar dat is nu eenmaal vaak de vader) te denken dat de moeder een 24/7 zorgplicht over de kinderen heeft, dat hij recht heeft op omgang conform de vastgelegde regeling, en dat als hij helaas een keer geen gebruik kan maken van dat recht (door ziekte, een congres in het buitenland of wat dan ook), de zorgplicht van moeder herleeft.

‘Ik ben ziek en kan Sam vanmiddag niet van school ophalen. Hij is dit weekend dus gewoon bij jou. Groet, Pieter.’

Een omgangsregeling heet als je gezamenlijk gezag hebt ‘de verdeling van de zorg- en opvoedtaken’. Dat betekent dat de omgang voor andere afspraken gaat. Dat betekent ook dat wanneer je zelf even niet voor je kind kunt zorgen, je voor opvang zorgt. En als je geen gezag hebt, en het gewoon een omgangsregeling heet, heb je ook alle reden om je verantwoordelijkheid te nemen. Als jij niet in staat bent de omgangsregeling na te leven, kan dat voor je ex reden zijn om wijziging (beperking) van de omgang te vragen aan de rechter.

Dus ook al heb je na de scheiding en de verhuizing geen behoefte aan sociale contacten, bedenk toch wie uit jouw netwerk als achterwacht kunnen fungeren. Misschien kun je de familiebanden weer wat aanhalen, kennismaken met de nieuwe buren of aanpappen met de moeders op het schoolplein. Je zou ze nog wel eens hard nodig kunnen hebben. Wees niet bang om hulp te vragen. De meeste mensen vinden het fijn om een ander uit de brand te kunnen helpen.

Ook handig: een whats-app groep maken met jouw vangnet, of met wat betaalde oppassen uit de buurt. Dan heb je in panieksituaties met één berichtje iedereen bereikt.

Mailtjes waarbij je de omgang afzegt werken op moeders als een lap op een rode stier. Vaak hebben moeders namelijk een soort tweede leven tijdens de dagen dat de kinderen weg zijn, waarin ze opeens tijd hebben voor sport, vriendinnen, uitslapen, daten enzovoort. Nogal respectloos om er vanuit te gaan dat zij thuis zit te wachten om bij te springen als jou dat zo uitkomt.

Maar er is nog een belangrijke reden om de omgang niet zomaar af te zeggen. Behalve dat het de verstandhouding tussen jou en je ex geen goed doet, heeft het ook geen al te best effect op jouw reputatie bij de kinderen.

Sommige moeders hebben in dit soort situaties de neiging om negatieve opmerkingen te maken over vader, waarmee zij het vertrouwen van de kinderen in de vader aantasten. ‘Heeft hij al weer afgezegd? Wat is er dan zo belangrijk (lees:belangrijker dan jullie)?’ Wees niet verbaasd als het weekend erna de kinderen zelf de omgang afzeggen, al of niet onder invloed van moeder. (En moeders: laat dat soort opmerkingen achterwege!)
Laat dus zien dat ze op jou kunnen bouwen, wees betrouwbaar en regel zelf iets!