Speen afleren

speen afleren baby peuter

Een speen kan een baby rust geven. Volgens onderzoekers zou het gebruik van de speen ook de kans op wiegendood kunnen verminderen, doordat de baby door de neus leert ademen. Maar er zitten ook nadelen aan het veelvuldig gebruiken van de speen.

Nadelen van de speen:
– De zuigreflex is bedoeld om te drinken. De speen kan ervoor zorgen dat de baby minder drinkt.
– Het zuigen aan een speen is anders dan zuigen aan de borst. De speen kan er voor zorgen dat de baby minder goed aan de borst drinkt.
– Een vieze fopspeen kan de kans op spruw vergroten.
– Volgens onderzoekers kan het gebruik van de speen de kans op middenoorontsteking vergroten.
– Baby’s leren gezichtsuitdrukkingen te interpreteren door ze na te doen. Met een speen in de mond kan de baby dat niet. Voor oudere kinderen geldt dat ook, met een speen in de mond, heb je minder uitdrukking en minder interactie.
– Baby’s uiten hun frustratie door te huilen. Door meteen een speen in de mond te doen, ontneem je de baby de mogelijkheid om zich te uiten.

Wanneer stop je met de speen?
Tussen 3 en 4 jaar is een makkelijk moment, omdat jouw kind dan oud genoeg is om te kunnen begrijpen dat hij de speen niet altijd kan blijven gebruiken. Maar na het eerste jaar neemt de zuigreflex van de baby al af, omdat de baby inmiddels gewoon eet en drinkt, dus het kan ook veel eerder. Als je kind meteen zijn duim in de mond steekt, als jij de speen wegpakt, ben je wellicht iets te vroeg. Het gebruik van een speen is minder schadelijk dan duimzuigen, omdat duimzuigen de stand van de kaken kan veranderen.

Tips voor het stoppen:
– Kies een rustige periode (dus niet rond een verjaardag, verhuizing of Sinterklaas).
– Benadruk dat je kind nu echt groot aan het worden is, te groot voor een speen.
– Bouw het rustig af, stop eerst met de speen overdag.
– Haal de speen uit zijn mond nadat hij in slaap is gevallen.
– Je kunt de speen bevestigen aan een knuffel of doekje, zodat als de speen weg is, je kind nog wel de knuffel kan vasthouden.
– Er zijn stop-spenen, die een massief zuiggedeelte hebben, waardoor het zuigen zwaarder en minder prettig is (o.a. bij Fopspeen.com).
– Neem uitgebreid afscheid van de speen. Geef ‘m bijvoorbeeld samen weg aan de baby van de buren, of leg ‘m klaar voor de spenenfee, die hem omruilt voor een cadeautje.
– Probeer je kind op andere manieren te troosten, zonder meteen een speen te pakken.

Je kunt het ‘Stoppen met foppenboek’ gebruiken. Het is een verhaaltje dat 15 dagen duurt en daarna zou je kind er vanaf moeten zijn. Dan kun je de speen opsturen en krijg je de Fopmuis uit het verhaaltje teruggestuurd.