Zindelijk worden feb19

Tags

Related Posts

Share This

Zindelijk worden

zindelijk worden

De meeste kinderen worden zindelijk tussen hun tweede en derde verjaardag. Pas na 18 maanden is een kind in staat om zijn sluitspieren te controleren en om het verband te zien tussen aandrang voelen en het daadwerkelijke plassen en poepen. Het heeft dus geen zin om je kind te stimuleren zindelijk te worden, als hij fysiek nog niet zo ver is. Meestal duurt het drie maanden voordat je kind zindelijk is. Hoe ouder je kind is, als het zindelijk wordt, hoe sneller het zal gaan. Je kind kan altijd tussendoor een terugval hebben door stress of zenuwen (bijvoorbeeld rond Sinterklaas of een verhuizing). Als het zindelijk worden niet echt wil lukken, was je misschien nog niets te vroeg met het introduceren van het potje. Het hoeft niet meteen een medische oorzaak te hebben, maar dat kan natuurlijk wel zo zijn.

Het is het makkelijkst om het zindelijk worden te stimuleren als het lekker weer is en hij toch veel (bijna) bloot rondloopt. Een stressvolle tijd (nieuwe school bijvoorbeeld) is niet een goed moment.

Rond de vijfde verjaardag is je kind overdag volledig zindelijk en zal het alleen soms nog in bed plassen. Als je kind na zijn zesde verjaardag nog in bed plast, is het zaak dat serieus te nemen en op zoek te gaan naar de oorzaak.

Je kunt zien dat jouw kind er klaar voor is om zindelijk te worden aan de volgende dingen:

  • het komt steeds vaker voor dat de luier lang droog blijft
  • hij is geinteresseerd in de volle luier en alles wat met het potje en de wc te maken heeft
  • hij geeft het zelf aan als de luier vol is, bijvoorbeeld door er naar te wijzen, of ‘pipi’ te zeggen of door te wijzen naar de kommode of het potje
  • je kunt het aan zijn gezicht en lichaam zien als hij poept of plast. Hij hurkt bijvoorbeeld of is even heel geconentreerd.

 

Hoe help je jouw kind zindelijk te worden?

Als je kind er klaar voor is, kun je hem helpen op de volgende manieren:

  • laat hem langzaam wennen aan het potje, door het vast ergens neer te zetten en hem er af en toe op te laten zitten met zijn kleren aan.
  • daarna zet je hem af en toe zonder luier op het potje, bij voorkeur op vast momenten, zoals na het wakker worden, voor het badje etc. Je kunt het opvoeren tot iedere 2 uur, maar let op dat je de baby niets opdringt. Als hij op het potje zit is het een kwestie van afwachten. Er komt natuurlijk niet altijd iets. Als hij wel plast, kun je complimentjes geven, maar overdrijf niet.
  • als hij in de luier heeft gepoept kun je zeggen dat dat eigenijk op het potje moet.
  • vraag af en toe aan je kind of hij moet plassen. Als het goed is weet hij inmiddels wat dat is en hoe dat voelt.
  • let op de houding van je kind. Hij moet ontspannen kunnen hurken, met de beetjes wijd en de rug en de voetjes moeten goede steun hebben.
  • leer je kind meteen de goede gewoontes aan: van voor naar achter vegen en daarna de handjes wassen.

Ik vind het maar lastig, dat zindelijk worden. Natuurlijk wil ik graag dat Liselotte snel zindelijk wordt. Dat is voor ons allebij makkelijker en het is toch best stoer als ze dat al kan! Aan de andere kant wil ik niets forceren en wil ik haar zeker niet het idee geven dat ze iets niet goed doet als het niet wil lukken. Gelukkig gaf ze op de kinderopvang zelf aan dat ze het potje wel interessant vond. Dat kwam natuurlijk doordat ze de oudere kindjes op het potje zag zitten. (Dat is het grote voordeel van gemengde groepen. Liselotje zit in een groep met kinderen van 0 tot 4 jaar en ze leert zoveel van de oudere kinderen!) Toen ik dat hoorde, heb ik in de badkamer een potje neergezet. Ze had overigens al wel eens geplast en gepoept op de badkamervloer en in de douche. Ze speelt vaak in de badkamer als ik douche. Soms is ze dan bloot en zo kon ze heel spontaan haar plasje laten lopen in de douche. Maar toen ze in het potje had geplast, wist ik dus niet wat ik daarmee moest doen. Zou ze boos worden als ik haar plasje meteen zou wegspoelen? Ik liet het staan, maar toen ging ze met haar handjes erin, dus dat was ook geen goed plan. Mijn oplossing was: stiekem omspoelen. Een paar weken later had ze weer geplast en gaf ze het potje aan mij. Dat had ze ook op de opvang geleerd: het potje aan de juf geven!